אני יודעת שאני לא היחידה שהתקופה הזו של לשבת בבית עם בן/בת הזוג והצאצאים עשתה לה קווץ׳ בבטן בקטע טוב.
נכון שלא היה לי כמעט רגע לעצמי אבל פתאום זכיתי בהרכב יממה מושלם כך שלרגע חשבתי שאולי האריכו את היממה באיזה 6-7 שעות (הרי זכיתי באקסטרה ארבע שברגיל היו מתבזבזות בנסיעות ובפקקים לעבודה וממנה, פלוס משהו בין שעה וחצי לשעתיים שנחסכו על קניות אוף-ליין). בין היתר למדתי המון על דרכים יצירתיות להעסיק את הילדים, הרחק מהמסך, ועל הדרך למדתי כמה עובדות משעשעות עד מרתקות.
הפוסט הבא יסכם את התחושות והחוויות תוך כדי קרדיטים לאתרים וערוצי יוטיוב ששווה לכם לשמור במועדפים, לכל צרה שלא תבוא אבל גם ככה סתם, לימי שגרה מבורכת.
דרכים יצירתיות להעסיק את הילדים
לפני הכל – תקשיבו לילדים שלכם ולמה שהם מספרים. מספיק שיזכירו איזו דמות (למשל חיה או אסטרונאוט) שראו באיזה סרטון או ספר כדי שתוכלו ליצור להם פעילות מעלפת על אותה דמות.
אצלנו (בן 5 ובן 3.5) הלך טוב:
יום אינדיאנים
אביב בסימן פרפרים
יום חלל
מדענים חצי מטורפים (ע״ע ד״ר מולקולה וסרטונים מבית דוידסון)
המחזת סיפור
אוריגמי – ארנבון, לב, דינוזאור וברור שסירות ומטוסים
יום אינדיאנים
באתר “Good Mother” יש רשימה ארוכה של רעיונות ליום אינדיאנים עם הילדים. עם זאת מה שהכי עבד אצלנו היה למידת מושגים דרך כרטיסיות, יצירת כתר של אינדיאני ולוכד חלומות.
אביב בסימן פרפרים
יום חלל
פתחנו בצביעת חייזרים שהדפסנו מהאינטרנט, המשכנו עם סרטון אינפורמטיבי מערוץ וויז המעולה (הילדים בקשו לראותו בלופים), עברנו לחידון ג׳וניור בסימן חלל מבית מכון דוידסון וחתמנו ביצירת חייזרים מפלסטלינה בחלליות שיצרנו מכוסות פלסטיק ובריסטול.
מדענים חצי מטורפים
המחזת סיפור
אנחנו בחרנו את ״העץ הנדיב״. אחרי שקראנו אותו לקחנו כרית של כסא נדנדה והדבקנו עליו כדורי פלסטיק ושאר שטויות. אני הייתי הדוברת / המקריאה והילדים שחקו את העץ והילד שגדל.
לאחר ההצגה מצאתי את ההסבר המקסים הזה לאיורים של העץ הנדיב בבלוג של מרית בן ישראל. שווה קריאה.
אוריגמי
פה באמת שאין יותר מדי מה להרחיב. פשוט גגלו או חפשו ביוטיוב איך עושים מה שזה לא יהיה באוריגמי ותמצאו.
רק אציין שזה עבד יותר טוב עם בן החמש ושבאופן כללי שווה לחפש אוריגמי למתחילים אם אתם לא מהמומחים.
טלוויזיה חינוכית
סרטונים על ניסויים שאפשר לעשות בבית
היוטיוב מלא בסרטונים אבל אנחנו הכי התחברנו למכון דוידסון עם סדרת הסרטונים ״מדע בבית״
איך מציירים בקלות
לילדים שאוהבים לצייר יש לא מעט סרטונים שמסבירים צעד אחר צעד איך לצייר כל מיני דמויות אהובות, למשל את איטי (E.T.) או את הרובוט C-3PO ממלחמת הכוכבים.
ערוצים וסרטונים חינוכיים
אוטובוס הקסמים
ערוך וויז לילדים סקרנים
ערוץ וויז לילדים סקרנים, כשמו כן הוא. תוכלו למצוא כאן סרטונים מעולים, למשל על החלל, כמו הסרטון שצורף בחלק של פעילות יומית בסימן חלל, אך גם את הסדרה המעולה ״מירט החוקרת״ שפותרת תעלומות ועל הדרך מלמדת על ארצות, תרבויות ומגוון תופעות מעניינות.
להוציא אנרגיה עם הילדים בבית
אל מול הרוגע והנועם ששעות היצירה העניקו לנו, בדגש על בן החמש ועליי, היינו חייבים לפרוק אנרגיה והרבה (בן ה3.5 למד מהר מאוד לבקש ״להוציא אנרגיה״ שזה מדהים!). בכל זאת סגורים בבית בין ארבע קירות…
אז מה עשינו?
1. סולמות וחבלים אקטיבי (במשבצות השונות היו הוראות כמו לקפוץ 5 פעמים על רגל אחת, לזחול, לרוץ בסלון וכן הלאה)
2. תחרויות ריצה מצד אחד של הסלון לצדו השני, כשבמקום ״היכון הכן צא״ החלפנו ל״היכון הכן בטטה / כל שטות אחרת״ ואז אסור היה לרוץ (מי שלא הקשיב טוב ורץ – הפסיד)
3. רקדנו מלא Just Dance בעיקר עם החברים בקסדות (וידיאו בהמשך)
4. ירינו בבובות קטנות שהצבנו על קופסאות שימורים וכדומה
5. שחקנו ״חפש את המטמון״ עם משימות אקטיביות כמו לרוץ מהסלון למטבח, לעלות ולרדת מכסא, לצייר משהו שאנחנו אוהבים, לזחול מתחת למשהו וכן הלאה.
6. שחקנו הוקי מאולתר עם גלילי נייר סופג
7. שחקנו כדור-עף עם בלון ורשת שאלתרנו עם סדין בין שני כסאות
8. שחקנו כדורגל עם כדור רך
9. קפצנו והתעמלנו עם אירית הספורטאית
10. צלמנו את עצמנו בהילוך איטי / מהיר (פונקציה מעולה בפלאפון!)
קצת העשרה בסגנון של פעם
חוץ מכל מה שציינתי, ניסינו ללמוד דברים חדשים על הדרך, תוך שאנחנו רושמים – לרוב מציירים, כי שני הקטנטנים עדיין לא יודעים לקרוא – אותם על לוח מחיק שתלוי לנו בפינת האוכל (מה שמאפשר לחזור ולשנן תוך כדי ארוחות בסגנון של חידות, למשל ״מי זוכר כמה לבבות יש לשלשול?״).
כך למשל למדנו ש:
לתולעת שלשול יש 5 לבבות
קואלה הוא לא דב. הוא בכלל ממשפחת הקנגרו, והאם נושאת את בנה 6 חודשים בכיס ואז עוד חצי שנה על הגב.
לפרצוף זועם נדרשים 40 שרירים בעוד לחיוך רק 17
השריר הכי קטן נמצא באוזן
הנשר הוא אחד העופות הדורסים הגדולים בטבע
ליבת כדור הארץ חמה ומגיעה ל-6000 מעלות צלזיוס
ועוד ועוד
זום על הזוגיות ובכלל
ימי הקורונה בסימן הסגר חדדו לי את כל מה שכבר ידעתי – בן הזוג שלי הוא אחת הבחירות הכי טובות שעשיתי בחיי ועדיין, כמו כל זוג בריא, אנחנו זקוקים לזמן ביחד כדי לשמר את הקשר המעולה-טפו-טפו-חמסה-חמסה הזה שלנו. ימי הקורונה, עם השעות הנוספות ביממה שהם ספקו לנו, עשו לנו את מה שכל חופשה טובה בחו״ל עושה וזאת מבלי שנצטרך לבזבז הון תועפות על טיסות ומלון (בהנחה ומתעלמים מאלפי השקלים שהוצאו על מזון ואלכוהול). פתאום לא היינו עייפים מכדי לדבר יותר משני משפטים בסוף היום ואפילו היה לנו כוח לפעילות שמעבר לדיבורים ונטפליקס 😉
מעבר לחדוות האהבה, בזכות המעבר של ״פוקר מוצ״ש״ שלו לזום, גיליתי שיש לי בן זוג שמצחקק לא מעט ואפילו הרבה, שלא לדבר על תקשורתי עד כדי קשקשן לא קטן. ההתבוננות הזו מהצד על משהו שברגיל לא יכולתי לקחת בו חלק, אף לא כזבוב על הקיר, שחררה את הפרפרים הנכונים בבטני ובינינו.
חוץ מזה, גילינו ששנינו אוהבים את אותו יין מהמבחר העצום שרכש לא מזמן, ביחד עם מקרר היין שבזמנו צחקתי עליו שהוא פלצני. המלצה חמה? תנסו את טומאסי ומהר. לא זול אבל גם לא כל כך יקר ובהחלט שווה כל לגימה.
לסיום
אני מקווה מאוד שלא יהיה גל שני של סגר (לצערי ביממה האחרונה יש קפיצה משמעותית במספר החולים והנדבקים) ובו זמנית מודה על ההפסקה ממירוץ החיים שהגל הראשון העניק לכולנו.
אני יודעת שלא לכולם שפר המזל לומר את זה, ובשבילם (נשים וילדים שסבלו וסובלים מאלימות במשפחה ובתקופה הזו לא באמת היה להם איפה להסתתר, עובדים זרים שמצאו את עצמם ללא מקור פרנסה וגם לא באמת יכולים להגן על עצמם מפני הידבקות בשל תנאי מחייה ומגורים צפופים, אמהות ואבות יחידנים שמצאו עצמם בחל״ת או מפוטרים ועוד ועוד) אני הכי מקווה שלא יהיה גל שני ובאופן כללי שהממשלה הזו תדע איך להתנהל במקרה של גל נוסף או התקפה אפידמית כלשהי בעתיד.